OCR-software: wat is de volgende stap op OCR-gebied?

OCR-software bestaat al heel lang. Een tijdje geleden schreven we uitgebreid over de werking, het doel en de voordelen van OCR-software in onze blog ‘Wat is OCR?‘ De basis: je stelt op pixelniveau vast of iets zwart-wit of gekleurd is en vervolgens doe je een interpretatieslag om te bepalen of er leesbare informatie uit de pixels komt.

Inmiddels zijn de basistechnieken zó breed ingevoerd in het dagelijks leven dat we niet meer zonder kunnen. De meest moderne systemen maken in essentie gebruik van hetzelfde OCR-mechanisme. Denk maar eens aan zelfrijdende auto’s of camera’s voor het herkennen van videobeelden.

Ondanks dat deze techniek nu voor zulke moderne zaken wordt ingezet, vormt zij ook nog altijd de basis voor het optimaliseren van administratieve processen. Maar dat betekent niet dat OCR-software stilstaat. Juist op het administratieve vlak gaan de ontwikkelingen snel. Daarom buigen we ons in deze blog over de vraag: wat is de volgende stap op het gebied van OCR-software?

OCR-tools en -systemen: van templateherkenning tot trainingsfuncties

De allereerste OCR-tools werkten op basis van templateherkenning. Je vertelde het systeem hoe een document eruitzag en de volgende keer dat ditzelfde type document werd aangeboden, kon de OCR-software het automatisch lezen. Een enorm handige functionaliteit die terugkerende handelingen automatiseerde.

Maar al snel ontstond de behoefte aan een oplossing die ook inzetbaar zou zijn voor documenten met meer variatie. Daarop werd free-form-herkenning in het leven geroepen, een techniek waarbij je gebruikmaakt van de kracht van computers om bepaalde informatie te destilleren. Een OCR-tool die draait op dit systeem ziet bijvoorbeeld een bepaalde lettercombinatie met daarboven een tekst in datumformaat, waarna hij concludeert dat het hier een factuurdatum betreft. Dit type OCR-software had beduidend minder onderhoud nodig.

De hang naar optimalisatie zette zich echter voort. De eindgebruiker wilde nu zélf de herkenning kunnen optimaliseren. Dit gaf aanleiding tot de introductie van trainingsfuncties. Met dit soort OCR-tools konden medewerkers op de financiële administratie hun eigen systemen trainen en verbeteren op het moment dat zij een fout ontdekten. Het was niet meer nodig om te wachten op een consultant.

De beste OCR-software: neem geen genoegen met minder!

Kort gezegd: de laagdrempeligheid waarmee je documenten automatisch kunt verwerken is door de jaren heen enorm verbeterd middels mooie technieken. Toch zijn deze anno 2019 niet meer voldoende. Als gebruiker verwacht je inmiddels gewoon dat de herkenning goed is en dat het systeem zichzelf verbetert. Waar je nu naar op zoek bent is de beste OCR-software.

Wanneer het gaat om oplossingen voor optimaal werken, vindt WhiteVision het belangrijk om voorop te lopen. Omdat ondernemerschap bovendien een van onze leidende principes is, willen wij er alles aan doen om hierin een leidende rol te blijven spelen. In dat kader hebben we meer dan 3 jaar geleden al de basis gelegd voor de beste OCR-software met onze slimme SMART-OCR-oplossing. De kracht hiervan is dat het systeem de kennis die is opgedaan in de community deelt met jou als (nieuwe) gebruiker. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, wordt ook jouw systeem steeds slimmer. En mocht je bij het boeken in je financiële systeem een correctie of aanvulling doen, dan verwerkt de OCR-software deze feedback automatisch om het de volgende keer beter te doen. Zo zetten we bij de verwerking van iedere factuur een stapje in de richting van onze droom: jou laten boekhouden met het licht uit.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen op OCR-gebied?

Wil je de ontwikkelingen omtrent OCR-software op de voet volgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (zie onderin deze pagina).

Ook optimaal gebruikmaken van vooruitstrevende herkenningstechnieken om het werk op de financiële administratie te optimaliseren? Neem gerust contact met ons op. We bespreken graag met je hoe OCR-software ook jóuw werk efficiënter, gemakkelijker en prettiger kan maken.

 

Meer weten?

Onze meest gelezen blogs

Alleen voor multinationals?

Inkoopfacturen digitaal verwerken:
niet alleen voor multinationals!

lees blog

Wil jij ook tijd besparen in 2019?

In vijf stappen naar een effectieve administratie!

lees blog

Stapel papieren of stapel E-mails?

De E-mail-handler maakt een eind aan het handmatige voorwerk.

lees blog